Otevřít menu
Doprava dnes
-

Den dopravy v Havlíčkově Brodě představí nové vlaky a upozorní na rizikové chování na železnici

České dráhy spolu s partnery pořádají v pátek 6. září v Havlíčkově Brodě Den dopravy. V rámci této akce dojde i ke slavnostnímu pokřtění jedné z nových motorových jednotek RegioFox, které již brázdí koleje v Kraji Vysočina. V rámci odpoledního doprovodného programu jsou připraveny ukázky zásahu složek IZS i osvěta o rizicích na železnici.

14:08 / 5. září 2024
Den dopravy v Havlíčkově Brodě představí nové vlaky a upozorní na rizikové chování na železnicii

Foto: Denik.cz

Den dopravy začíná v pátek ve 13 hodin v prostorech provozního pracoviště ČD Cargo na havlíčkobrodském nádraží. Od 13:30 zde proběhne za účasti vedení Kraje Vysočina a zástupců Českých drah slavnostní křest nové motorové jednotky RegioFox. S těmito novými regionálními vlaky se cestující na Vysočině setkávají již od konce června na trati z Havlíčkova Brodu do Ždírce nad Doubravou a dál do Pardubic a z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu do Telče a Slavonic. Kraj Vysočina se v dodávkách nových RegioFoxů stal premiantem.

„Podařilo se nám dodat všech devět ‚vysočinských‘ RegioFoxů během druhé poloviny června. Již tedy více než dva měsíce se s nimi cestující na pravidelných spojích Českých drah mohou setkávat,“ říká k průběhu dodávek nových vlaků Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Ti, kteří se novou vlakovou Liškou, jak se jednotkám RegioFox lidově říká, ještě nesvezli, budou mít možnost si ji prohlédnout v rámci Dne dopravy až do 17:00 hod.

Během celého patečního odpoledne je pro děti i dospělé připraven bohatý doprovodný program s důrazem na prevenci a odpovědné chování účastníků (nejen) železničního provozu. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky zásahu složek IZS, dojde i k simulaci pomoci obětem zásahu elektrickým proudem a srážky vlaku s automobilem na železničním přejezdu.

Důležitou součástí havlíčkobrodského Dne dopravy bude i Preventivní vlak bezpečné železnice, který je určen pro žáky základních a středních škol. V rámci interaktivních expozic Preventivního vlaku jsou mladí lidé přímo konfrontováni s událostmi, které se na železnici odehrály a neměly dobrý konec. Zároveň se potkají se specialisty, kteří u těchto případů zasahují. Preventivní vlak bude na nádraží již od středy 4. září, postupně ho budou navštěvovat žáci havlíčkobrodských škol.

Den dopravy pořádají České dráhy ve spolupráci s ČD Cargo, Správou železnic, Krajem Vysočina, městem Havlíčkův Brod a BESIPem.

Autor: Lucie Sogelová (zdroj: TZ ČD)

zpět na články

inzerce

nahoru