Otevřít menu
Doprava dnes
-

Nasazení umělé inteligence z T-CZ pomáhá zvyšovat bezpečnost cestujících i na železnici

Výrazným zvyšováním bezpečnosti cestujících a celé vlakové přepravy pomocí prvků umělé inteligence (AI) se v rámci svého systému autonomie vlakové přepravy zabývá pardubická společnost T-CZ. Jedna z dceřiných firem technologického holdingu L.P.P. Jde o vlastní know-how, které výrazně zvyšuje prevenci předejít riziku vlakových nehod.

10:05 / 14. července 2024
Nasazení umělé inteligence z T-CZ pomáhá zvyšovat bezpečnost cestujících i na železnicii

Foto: acri.cz

Co si ale pod pojmem „autonomie vlakové přepravy“ můžeme představit?

Díky vlastní technologii založené na AI systém během jízdy postupně segmentuje trať, její okolí a vyhodnocuje možná rizika. Pomocí disciplín jako jsou neuronové sítě a strojové učení systém sám rozpoznává objekty jako jsou např. osoby a vozidla, v blízkosti trati a zejména na železničních přejezdech a analyzuje riziko narušení jízdy. Tím minimalizuje možný střet. Samotný systém je tak vhodný zejména do městské a příměstské hromadné kolejové přepravy.

Kromě analýzy rizika střetu, je systém dále schopen počítat cestující v dané přepravní oblasti a monitorovat situaci v hromadné přepravě osob. Tím provozovatel dostává informace o aktuální dopravní vytíženosti a z dlouhodobého hlediska data pro možnou optimalizaci dopravy.

Autor: Lucie Sogelová (zdroj: acri.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru