Otevřít menu
Doprava dnes
-

Pivní speciál podporuje opravu lokomotivy Šlechtična

Na opravu jednoho z nejcennějších artefaktů železniční historie lze přispět koupí speciálního piva Šlechtična. To lze zakoupit ve vlakových minibarech ČD, v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka a nově také v plzeňské restauraci Zastávka by Pivstro.

8:49 / 15. července 2024
Pivní speciál podporuje opravu lokomotivy Šlechtičnai

Foto: Parní lokomotiva Šlechtična. Zdroj: Archiv ČD

Od dnešního dne lze koupit pivní speciál „Šlechtična“ v novém plzeňském podniku Zastávka by Pivstro na tamním hlavním nádraží. Z každého načepovaného půllitru bude 5 Kč poskytnuto na opravu parní lokomotivy 475.179 Šlechtična. Na podzim pak bude celková částka ze všech prodaných piv sečtena a darována Plzeňským Prazdrojem na účet Nadace Okřídlené kolo, kde se shromažďují finance na opravu lokomotivy.

„Parní lokomotiva 475.179 Šlechtična patří mezi jedny z nejcennějších artefaktů naší železniční historie a ukázku poválečného strojírenského umu. Po dlouhých letech provozu potřebuje lokomotiva generální opravu. O jízdy parních vlaků je trvale velký zájem napříč všemi generacemi. Náklady na opravy se nicméně neustále zvyšují. Proto hledáme další zdroje pro financování oprav. Jedním z nich je již třetím rokem výroba pivního speciálu. Ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem a jeho experimentálním pivovarem uvádíme již třetím rokem do prodeje speciální edici piva, jehož prodej pomáhá získávat finanční prostředky na opravu konkrétní lokomotivy. V letošním roce je to právě Šlechtična,“ uvedl Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel Českých drah.

Na opravu parní lokomotivy Šlechtična lze přispět i pomocí sbírkového účtu Nadace Okřídlené kolo 278975072/0300 s variabilním symbolem 475179. Do 1. července tohoto roku věnovala již Nadace Okřídlené kolo 150 tisíc Kč ze sbírkového účtu na realizaci opravy lokomotivy do provozního stavu.

„Nadace Okřídlené kolo již více jak 20 let finančně i nefinančně podporuje projekty a záměry oprav historických kolejových vozidel, především těch v majetku Českých drah a Národního technického muzea. Stejně tomu je i nyní v případě opravy parní lokomotivy 475.179 ‚Šlechtična‘, na níž může přispět kdokoliv i prostřednictvím našeho sbírkového účtu. Chci velmi poděkovat všem, kteří do této chvíle přispěli nebo nás podpoří v naší snaze o zachování technického a kulturního dědictví naší železnice budoucím generacím,“ řekl Zdeněk Vysloužil, ředitel Nadace Okřídlené kolo.

Nadace spolu s tím pořádá ještě soutěž pro všechny, kteří na opravu lokomotivy přispěli. Každý přispěvatel, který uvedl svůj kontakt do poznámky platby pro příjemce, je tak automaticky zařazen do slosování o dvoudenní pobyty pro dvě osoby v jednom z rekreačních zařízení Odborového sdružení železničářů. Výherci budou vylosováni v listopadu letošního roku.

475.179 Šlechtična

Lokomotiva přezdívaná „Děčínská Líza“ za dvě desítky let od poslední generální opravy svezla tisíce železničních fanoušků. Vyrobena byla v závodě Škoda Plzeň v roce 1948 a za svou třicetiletou aktivní službu prošla depy v pražských Vršovicích, Českých Budějovicích, Bratislavě, Zvolenu a nakonec v Děčíně. Po ukončení parního provozu dokonce sloužila v depu v Děčíně jako vytápěcí pojízdný kotel. Poté byla využívána hlavně pro jízdy historických vlaků.

Více informací o pořádané sbírce je k dispozici na webových stránkách www.nadaceokridlenekolo.cz.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ České dráhy)

Pivní speciál podporuje opravu lokomotivy Šlechtična Foto: Etiketa pivního speciálu. Zdroj: Archiv ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru