Otevřít menu
Doprava dnes
-

Portál dopravy ulehčuje vydání řidičského průkazu už několik let

Šest let už mohou řidiči žádat o nový řidičský průkaz bez papírové fotky, a to na kterémkoliv příslušném úřadě. Přes tři roky pak mohou řidiči podat žádost online přes Portál dopravy nebo Portál občana. Všechny tyto změny přinesly především pohodlnější vyřízení žádosti.

13:37 / 2. července 2024
Portál dopravy ulehčuje vydání řidičského průkazu už několik leti

Foto: Nepovinné digitální řidičáky v mobilu by mohly být zavedeny v roce 2028. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Už přes tři roky mohou řidiči žádat o řidičský průkaz online přes Portál dopravy nebo Portál občana, což je průlomový krok v digitalizaci dopravních agend. Tuto možnost dosud využilo přes 150 tisíc řidičů. Funkcionality Portálu dopravy se ale průběžně rozšiřují a aktuálně je elektronicky možné si například zkontrolovat stav svého bodového konta. Dále Portál dopravy umožňuje zažádat o změnu vlastníka či provozovatele vozidla nebo o třetí registrační značku.

„Jedním z hlavních cílů digitalizace státu je šetřit lidem čas a peníze. Toho dosahujeme, neboť žadatelé o řidičské průkazy si ušetří cestu, čas i peníze za nutnost pořídit si papírové průkazové foto nebo cestu do místa trvalého bydliště. V případě podání žádosti elektronickou cestou si dokonce ušetří jednu cestu na úřad úplně. Jsem rád, že právě resort dopravy patří mezi průkopníky digitalizace u nás, ve které stále pokračujeme,“ sdělil Martin Kupka, ministr dopravy ČR.

Ministerstvo dopravy se příslušnými kroky snaží zjednodušit celý proces žádosti o řidičské průkazy. O ty totiž mohou řidiči už šest let žádat na jakémkoliv obecním úřadě obce s rozšířenou působností, a to ať už se jedná o jejich vydání či výměnu. Stejně tak dlouhou dobu dochází ke sdílení státem získaných fotografií. Při podání žádosti je využita fotografie z registrů státu, případně ta, která byla pořízena přímo při vyřizování žádosti. Tímto krokem se tedy výrazně ušetří čas, který by žadatelé strávili cestou na úřad a následně samotným focením.

„Od 1. července 2018 využilo možnosti vyzvednout si doklad mimo úřad svého trvalého bydliště 663 237 žadatelů o řidičák, nejvíce v Praze, Brně a Černošicích. Digitalizace fotek se dotkla všech řidičů, kteří v tomto období žádali o řidičák. Těch bylo bezmála pět milionů,“ informoval Stanislav Dvořák, ředitel Odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Na Portálu dopravy nás do budoucna čekají další nové funkce, kterými bude například jeho zpřístupnění pro právnické osoby. Dále by zde měla být k dispozici notifikace o platnosti STK či informace o pojištění vozidla. V agendě řidičů pak bude zavedena elektronická žádost o kartu řidiče do digitálního tachografu nebo elektronická úhrada správních poplatků.

Připomínáme, že od 1. ledna 2024 nemusí řidiči na území České republiky vozit s sebou řidičský průkaz. Stále ale platí povinnost mít ho u sebe na cestách v zahraničí.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru