Otevřít menu
Doprava dnes
-

Práce na Masarykově nádraží jsou v plném proudu, v létě nás čekají první dopravní omezení

Na Masarykově nádraží v Praze intenzivně probíhá rekonstrukce, která s sebou přinese změny tras některých vlaků. Určitá omezení budou v létě ale i na některých dalších tratích v ČR.

12:39 / 21. června 2024
Práce na Masarykově nádraží jsou v plném proudu, v létě nás čekají první dopravní omezeníi

Foto: Masarykovo nádraží v Praze. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

I v období letních prázdnin se bude na české železnici dál stavět. Od 1. července do 31. srpna 2024 se uskuteční stavební práce na obnově železniční trati v karlínské oblasti Sluncová (Pod Krejcárkem). Na pražském Masarykově nádraží pak začne demontáž zastřešení na nástupišti mezi 6. a 7. kolejí. Z tohoto důvodu nebudou na nádraží linky S2 a S22 (Praha – Lysá nad Labem – Kolín/Milovice) zajíždět a budou odkloněny na hlavní nádraží. Linka S34 (Praha Masarykovo nádraží – Praha-Čakovice) bude ukončena ve Vysočanech.

Správa železnic se snaží, aby stavební práce na Masarykově nádraží v co nejmenší míře zasáhly denní provoz. Kvůli tomu jsou např. výluky celé stanice naplánovány pouze na noční hodiny. Tyto výluky budou probíhat od 1. do 27. července v době od 23:40 do 4:00.

Rekonstrukce Masarykova nádraží byla zahájena na počátku letošního roku. Nejprve bylo nutné provést archeologický průzkum, poté následovalo odstranění části kolejí, nyní dochází k překládce sítí a kabelů. V rámci stavebních prací postupně dojde kromě rekonstrukce nástupišť i na koleje, jejichž počet se tak zvýší ze sedmi na devět. Celé kolejiště zároveň dostane novou platformu, která propojí dosud rozdělené lokality v sousedství Masarykova nádraží. Finalizace projektu se předpokládá v roce 2027.

Další omezení na tratích

Od 16. července bude probíhat oprava trati z Nymburka do Poříčan. Tato trať sloužila během nedávných stavebních prací na koridoru mezi Kolínem a Poříčany jako objízdná trasa pro dálkové vlaky. Rekonstrukcí projdou koleje a nástupiště v celém úseku trati a také výhybky ve stanici Nymburk město. Do 24. srpna zde bude pro cestující zavedena náhradní autobusová doprava.

Od 23. července se bude provádět zajištění stability náspů v úseku Pňovany – Planá u Mariánských Lázní (ležící na trati z Plzně do Chebu). S nepřetržitou výlukou zde musejí cestující počítat do 20. září, následující tři týdny tu budou vlaky jezdit sníženou rychlostí 50 km/h.

Srpen přinese přerušení provozu na trati z Českých Budějovic do Plzně z důvodu údržbových prací na železničním svršku a troleji. Spolu s tím dojde k úpravě technologie přejezdových zabezpečovacích zařízení. Od 2. do 13. srpna nepojedou vlaky mezi Ražicemi a Strakonicemi, v termínu od 9. do 12. srpna navíc v úseku ze Strakonic do Horažďovic předměstí.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

Práce na Masarykově nádraží jsou v plném proudu, v létě nás čekají první dopravní omezení Foto: Přehled letních výluk na české železnici. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru