Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět přivaděč z D3 na Český Krumlov

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo 29. srpna stavět přivaděč z dálnice D3 na Český Krumlov. Bude to částečně novostavba silnice I/39 a zčásti přeložka silnice II/155. Práce za 323 milionů Kč bez DPH potrvají dva roky. Stavba bude fungovat i jako obchvat obcí Dolní Třebonín a Prostřední Svince.

8:33 / 3. září 2024
Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět přivaděč z D3 na Český Krumlovi

Foto: mdcr.cz

„Přivaděč zajistí přímé napojení z D3 do Českého Krumlova a cesta od Prahy se tak zkrátí o několik kilometrů. Zvýší se také komfort řidičů, protože jak silnice I/39 od Kamenného Újezdu, tak i komunikace II/155, která spojuje Český Krumlov s Římovem, jsou v současnosti přetížené. Nově budou širší, přehlednější a bezpečnější. ŘSD teď v jižních Čechách buduje zároveň 44 kilometrů dálnice D3, která je tak nejrozestavěnější dálniční tah v jednom kraji,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Zahájená stavba se dá rozdělit na dvě části: západně od D3 vznikne krumlovský přivaděč z dálnice, východně od D3 bude přeložka silnice II/155. Nově budovaná silnice II/155 bude sloužit i jako dálniční přivaděč z Velešínska na mimoúrovňovou křižovatku Dolní Třebonín. Stavba bude také obchvatem Dolního Třebonína a Prostředních Svinců, uleví tak obyvatelům od tranzitní dopravy. Zvýší se bezpečnost provozu, poklesne hluková zátěž. Parametry silnice II/155 už neodpovídají tomu, jak intenzivní bude doprava poté, co se v oblasti zprovozní dálnice D3. Kolem Dolního Třebonína bude silnice dvoupruhová, v trase vyrostou i dvě úrovňové křižovatky. Součástí stavby budou tři mosty. Území pod dvěma z nich slouží jako biokoridor pro nejrůznější živočichy od obojživelníků až po spárkatou zvěř.

„Část silnice I/39 bude procházet skalním masivem. Nelze tedy vyloučit, že budou nutné odstřely. Vybudujeme i 159 metrů dlouhou protihlukovou stěnu. Zajímavostí je, že bude prosklená a průhledná, protože je za ní památkově chráněný statek, který má základy ze 14. století. Změní se i křižovatka silnic I/39 a II/155, která je na konci úseku. V současnosti je nebezpečná a nepřehledná, při cestě od Českých Budějovic je schovaná za horizontem. Nahradíme ji přehlednou křižovatkou typu T,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Jde o jednu ze staveb přímo spjatou s dálnicí D3. V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která propojí Prahu s Českými Budějovicemi a s rakouskými hranicemi. Letos v prosinci otevře ŘSD téměř 30 kilometrů dálnice z Českých Budějovic až ke Kaplici nádraží, jejichž součástí je obchvat Českých Budějovic včetně téměř kilometr dlouhého tunelu Pohůrka. Celá dálnice D3 bude dlouhá 170 kilometrů, z Prahy k hranicím včetně středočeských částí ji ŘSD plánuje postavit do roku 2031. Silnice I/39 je alternativní trasou hlavního tahu z Českých Budějovic ke statní hranici s Rakouskem. Její dopravní význam je značný, navíc po ní jezdí tisíce turistů na Lipno a na Šumavu.

Autor: Lucie Sogelová (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru