Otevřít menu
Doprava dnes
-

RegioFoxy jezdí už i v Královéhradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji byly do provozu nasazeny 4 nové moderní motorové jednotky RegioFox. Cestující se s nimi poprvé setkávají na trati mezi Trutnovem a Martinicemi v Krkonoších. Do konce letošního roku by mělo být do kraje dodáno ještě dalších 12 jednotek.

10:22 / 30. srpna 2024
RegioFoxy jezdí už i v Královéhradeckém krajii

Foto: Nově nasazené RegioFoxy na nádraží v Náchodě. Zdroj: Archiv ČD

Královéhradecký kraj je pátým krajem v České republice, kam České dráhy nasadily brusu nové moderní motorové jednotky RegioFox známé jako „Lišky“. Nasazení RegioFoxů v objednávce Královéhradeckého kraje je plánováno na tratích Kolín – Chlumec nad Cidlinou – Stará Paka – Trutnov, Hradec Králové – Letohrad, Choceň – Týniště nad Orlicí – Náchod – Hronov, Hradec Králové – Meziměstí – Broumov a Hradec Králové – Trutnov – Svoboda nad Úpou.

„V následujících dvou letech projde obnovou většina vozového parku v našem kraji. České dráhy nasadí celkem 40 moderních vlakových jednotek – sedm elektrických vlaků a právě 33 motorových, které cestující znají pod jménem RegioFox. Tyto nové vlaky cestujícím nabídnou pohodlnější a bezpečnější cestování, zároveň s tím region získá dostatek vlakových spojů a také další možnosti pro využívání informačních technologií stejně jako kvalitnější nabídku veřejné dopravy, kterou pro cestující kraj zajišťuje,“ uvedl Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje.

RegioFoxy nahradí v regionu hlavně motorové vozy z přelomu 60. a 70. let a také motorové jednotky Regionova. V předchozích týdnech byly už v Královéhradeckém kraji nasazeny nové elektrické jednotky RegioPanter druhé generace, nyní probíhá dodávka RegioFoxů. Do konce tohoto roku by mělo být do kraje dodáno dalších 12 jednotek. Celkem jich bude v následujících dvou letech na východ Čech dodáno 33.

 „Kvalita regionálních vlaků v kraji v následujících letech udělá bez přehánění velký skok vpřed, který je možný jen díky ukázkové spolupráci mezi dopravcem a vedením Královéhradeckého kraje, za což musím upřímně poděkovat. Díky ní budou cestující v tomto regionu využívat jeden z nejmodernějších regionálních vozidlových parků napříč celou republikou,“ popsal Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Informace o RegioFoxech

Vozy RegioFox jsou součástí rekordní obměny vlaků v historii Královéhradeckého kraje. Jedná se o bezbariérové, klimatizované vlaky vybavené širokou paletou služeb pro pohodlné cestování do zaměstnání, školy nebo za volnočasovými aktivitami. Cestující jistě ocení palubní Wi-Fi síť, elektrické zásuvky a USB konektory pro dobíjení drobné elektroniky. Dále vlaky disponují prostory pro velká zavazadla, kočárky či jízdní kola a vybaveny jsou audiovizuálním informačním systémem.

„Velmi si vážíme spolupráce s Českými drahami a jsme rádi, že naše jednotky mohou vozit cestující téměř po celé republice a nyní už i v krásném Královéhradeckém kraji. Chtěl bych zdůraznit, že kromě jízdního komfortu a vysoké technické úrovně jednotek PESA jsou tyto vlaky vybaveny nejmodernějšími pohonnými jednotkami Rolls-Royce, které splňují přísné emisní normy STAGE 5 a navíc jsou přizpůsobeny k použití moderních syntetických paliv HVO,“ doplnil Miroslav Kupec, jednatel společnosti PESA Rail CR, která v Česku zastupuje polského výrobce kolejových vozidel.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: TZ České dráhy)

RegioFoxy jezdí už i v Královéhradeckém kraji Foto: Slavnostní předání nových jednotek. Zdroj: Archiv ČD.
zpět na články

inzerce

nahoru