Otevřít menu
Doprava dnes
-

Statistická ročenka SDP ČR udává, že se lidé vrací do MHD

Čerstvě vydaná Statistická ročenka SDP ČR přinesla informace o tom, že stále více lidí využívá pro svůj pohyb ve městě služeb MHD. Za loňský rok totiž dopravní podniky přepravily téměř 1,9 miliardy cestujících, což je více než v roce 2022.

12:32 / 16. července 2024
Statistická ročenka SDP ČR udává, že se lidé vrací do MHDi

Foto: Po obtížném období způsobeném pandemií COVID-19 se lidé opět více spoléhají na veřejnou dopravu. Zdroj: SDP ČR

Z dat Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) vyplývá, že za rok 2023 se nejen zvýšil počet cestujících využívajících městskou hromadnou dopravu, ale také dopravní výkony. V roce 2023 totiž vozidla MHD najela po České republice celkem 323 milionů vozových kilometrů, zatímco v roce 2022 to bylo 321 milionů vozových kilometrů. V loňském roce přepravily dopravní podniky téměř 1,9 miliardy cestujících, přičemž v roce 2022 využilo služeb MHD 1,77 miliardy cestujících. Spolu s tím se rozšiřuje i síť linek MHD.

„Jsme velmi rádi, že se cestující vrací do městské hromadné dopravy. Nárůst počtu přepravených cestujících i dopravních výkonů je pro nás povzbuzením a důkazem, že opatření přijatá na podporu veřejné dopravy jsou účinná. Naše členské dopravní podniky pokračují v modernizaci vozového parku a zlepšování služeb pro cestující, aby byla MHD stále atraktivnější alternativou k individuální automobilové dopravě,“ popsal Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR.

Do Sdružení dopravních podniků České republiky patří 22 nejvýznamnějších provozovatelů MHD v České republice. Statistická ročenka, kterou sdružení každým rokem vydává, poskytuje podrobný přehled o vývoji městské hromadné dopravy v České republice, a je tak cenným zdrojem informací pro dopravní odborníky, veřejné činitele i širokou veřejnost. Získaná data zároveň dokládají informace i o tom, že neroste jen počet cestujících, ale že se také zlepšuje kvalita a dostupnost služeb MHD.

„Cílem SDP ČR je nadále podporovat rozvoj městské hromadné dopravy jako klíčového prvku udržitelné mobility. Věříme, že i nadále budeme svědky pozitivních trendů a že MHD bude hrát stále důležitější roli v našich městech,“ doplnil Tomáš Pelikán.

Statistická ročenka je k dispozici na webových stránkách SDP ČR zde.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: SDP ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru