Otevřít menu
Doprava dnes
-

V brněnské MHD bude zavedeno efektivnější sčítání cestujících

Brněnský dopravní podnik má v plánu účinněji počítat cestující ve vozech MHD. Díky tomu pak podnik vyhodnotí zájem cestujících o konkrétní spoje, a bude tak moct lépe rozvrhnout časový interval mezi nimi.

8:53 / 1. července 2024
V brněnské MHD bude zavedeno efektivnější sčítání cestujícíchi

Foto: Do všech vozidel DPMB bude instalován nový systém na sčítání cestujících. Zdroj: SDP ČR

Dopravní podnik města Brna (DPMB) vypsal výběrové řízení na dodání systému pro automatické sčítání cestujících. Tento systém bude instalován do všech 746 provozovaných vozidel MHD, tedy do 3 032 dveří. U každého vstupu do vozidla tak bude umístěn senzor, jenž okamžitě přenese data do softwaru, jež je bude zaznamenávat.  DPMB díky zavedenému systému získá přesný přehled o počtu cestujících na konkrétních linkách.

„Vzhledem k neustálému růstu města Brna musíme reagovat také rozšiřováním sítě městské hromadné dopravy. Abychom mohli systém hromadné dopravy optimalizovat a přizpůsobovat reálné poptávce cestujících, potřebujeme mít detailní přehled o potřebách obyvatel Brna a jeho návštěvníků.  Systém automatického sčítání cestujících je spolehlivým prostředkem, jak tyto cíle naplnit,“ informoval Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Nový systém pomůže podniku krátkodobě i dlouhodobě organizovat dopravu ve městě.

„Systém bychom chtěli do budoucna implementovat do řídícího informačního systému, aby dispečeři mohli v reálném čase lépe organizovat dopravu při mimořádných událostech, jako jsou větší dopravní omezení nebo kulturní a sportovní akce, kdy posilujeme dopravu. Plné vozy by například nechali jet v celé trase, prázdné by mohli ukončit dříve a poslat je tam, kde jsou  potřeba více,“ doplnil Jan Seitl, dopravní ředitel DPMB.

Investice do nového systému na sčítání cestujících pravděpodobně dosáhne k částce 100 milionů Kč, přičemž 70 % částky by mělo být pokryto ze získané dotace. Celý projekt bude realizován ve třech etapách. Nejprve proběhne instalace systému do zkušebních vozidel, poté do tramvají a v poslední řadě do autobusů a trolejbusů.

Zatím DPMB eviduje počet cestujících pomocí systému automatického sčítání ve 116 vozech. Jedná se však o zastaralý a technicky nedostatečný systém.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR) 

zpět na články

inzerce

nahoru