Otevřít menu
Doprava dnes
-

Začala stavba dalšího úseku dálnice D6

V Ústeckém kraji byla zahájena stavba úseku dálnice D6 Petrohrad – Lubenec. Nový úsek o délce 12 km by měl být řidičům k dispozici na podzim roku 2027. V současné době buduje ŘSD ještě dalších 21 km dálnice D6 a odpočívku u Kolešova.

11:02 / 7. července 2024
Začala stavba dalšího úseku dálnice D6i

Foto: 3. července došlo k zahájení stavby úseku D6 Petrohrad – Lubenec. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Tento týden, ve středu 3. července, zahájilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavbu 12 kilometrů dlouhého úseku dálnice D6 Petrohrad – Lubenec v Ústeckém kraji. Trasa navazuje na rozestavěný úsek D6 Hořovičky – obchvat, který by měl být zprovozněn během příštího roku. V rámci stavby úseku Petrohrad – Lubenec dojde k vybudování 16 mostů, jedné mimoúrovňové křižovatky a dvou protihlukových stěn.

„Úsek Petrohrad – Lubenec je jednou z největších dopravních staveb v Česku. Na D6 mezi Prahou a Karlovými Vary jde o nejdelší a zatím nejnákladnější stavbu. Celá D6 z Prahy až do Karlových Varů by měla být hotová v roce 2028. Doba jízdy se tak zkrátí z nynějších téměř dvou hodin o polovinu. Do všech rozestavěných i plánovaných úseků investuje ŘSD 26 miliard Kč bez DPH. Stejně jako v minulých letech naší vlády je stavební rozpočet výrazně proinvestiční,“ informoval Martin Kupka, ministr dopravy.

Aktuálně zkoumají území budoucí dálnice archeologové. Zatím jsou zaznamenány zejména nálezy ze 17. a 20. století. Odkryty byly ale také už dva pravěké objekty a okraj žárového pohřebiště ze starší doby železné.

„Dálnice především odvede dopravu z obcí, kudy nyní jezdí motoristé po silnici první třídy. Je to víc než 8000 vozidel denně. Lidem v přilehlých obcích se výrazně uleví. Stávající šířkové uspořádání silnice I/6 je už nevyhovující, naprosto nepostačuje narůstajícím intenzitám silniční dopravy a nezajišťuje její plynulost a bezpečnost. Dostavba dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů je pro ŘSD zásadní prioritou, což je na rozestavěnosti této dálnice také vidět,“ popsal Radek Mátl, generální ředitel ŘSD.

Po dva kilometry dlouhém úseku navazujícím na obchvat Lubence se řidiči projedou už na přelomu let 2025 a 2026. Nový úsek dálnice D6 ve své celé délce bude k dispozici v říjnu roku 2027.

Stavební práce vyjdou na 3,47 miliardy Kč bez DPH a provedou je sdružení EUROVIA CZ a.s, BERGER BOHEMIA a.s. a Stavby mostů a.s. Stavba je navržena ke spolufinancování v rámci Programu Doprava 2021-2027 (OPD3) z Fondu soudržnosti.

Dálnice D6 spojuje Karlovarský kraj s Prahou. Aktuálně zbývá z dálnice dokončit ještě 63 km. V srpnu zprovozní ŘSD úsek D6 Krupá a příští rok pak úseky u Hořesedel, Hořoviček a odpočívku Kolešov. V letošním roce se navíc začnou stavět i další dva úseky D6 v Karlovarském kraji.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Ministerstvo dopravy ČR)

Začala stavba dalšího úseku dálnice D6 Foto: Mapa nově rozestavěného úseku D6. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru