Otevřít menu
Doprava dnes
-

Začíná modernizace silnice mezi Starým Hradištěm a Hrobicemi

Na silnici II/324 mezi Starým Hradištěm a Hrobicemi o celkové délce pět kilometrů budou teď v červenci zahájeny stavební práce. Vzhledem k hustotě provozu proběhne modernizace zmíněného úseku ve dvou etapách. Hotovo by mělo být do konce příští stavební sezony.

14:02 / 17. července 2024
Začíná modernizace silnice mezi Starým Hradištěm a Hrobicemii

Foto: Modernizace silnice by měla být hotová do konce příští stavební sezony. Zdroj: Pardubický kraj

Aktuální stav silnice II/324 je s ohledem na její relativně velkou dopravní zátěž nedostatečný. Z tohoto důvodu přistoupil Pardubický kraj k její modernizaci, jejíž finanční náklady přesáhnou 152 milionů Kč. Kvůli hustému provozu se bude modernizovat ve dvou etapách.

„Stavebníci začnou v úseku od obce Hrobice po okružní křižovatku „U Nouzů“ s tím, že provoz na dočasné provizorní křižovatce bude částečně zachovaný po celou dobu prací. Mezi Hrobicemi a okružní křižovatkou bude silnice zcela uzavřená, v Hrobicích se bude jezdit v jednom směru – v části opravovaného úseku budou semafory a v další části bude jednosměrný provoz,“ popsal Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

První etapa stavebních prací by měla být hotová v tomto roce, konec druhé je plánován na příští stavební sezonu.

„Silnice projde kompletní proměnou. Bude se měnit nejen kryt vozovky, ale na vybraných úsecích také konstrukční vrstvy. Dojde k úpravě svislého i vodorovného dopravního značení, výměně a doplnění svodidel. Rekonstruovány budou propustky i příkopy tak, aby silnice byla kvalitně odvodněna,“ informoval Michal Kortyš, náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy.

V rámci rekonstrukce silnice bude z důvodu zvýšení bezpečnosti provozu a zpomalení dopravy např. zúžena šířka komunikace. Spolu s tím se postaví také bezpečnostní ostrůvky a vjezdové brány. Co se týče vlastníků pozemků, kteří jsou stavbou dotčení, tak vše je kompletně projednáno. V rámci jednání musel Pardubický kraj část pozemků vykoupit.

„Souběžně se stavbou budou muset být také přeložena podzemní vedení inženýrských sítí. V části stavby vznikne nový chodník a položena bude zcela nová trasa metropolitní sítě. Projekt se podařilo dostat do Regionálního akčního plánu a má přislíbenou dotaci ve výši 85 procent způsobilých výdajů,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj.

Při realizaci projektu bude využívána BIM metoda. Ta spočívá v tom, že na základě skutečného provedení stavby bude zhotoven 3D model, jenž bude přímo propojený s databází následného správce stavby. Při budoucí správě komunikace tak bude možné využívat například informace o použitých materiálech, skutečné poloze inženýrských sítí a další podrobnosti.

Zakázku vysoutěžila Společnost: Hrobice, což je sdružení firem MI Roads a.s. a Doprastav a.s. Na financování stavby využije Pardubický kraj evropské dotace.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: Pardubický kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru